Lauantain mökkituliaisina oli myös mansikoita joten osasta tein sitten mansikkabriittaa kun se vaan on niin hyvää! =)

1254694553_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kakkupohja

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa

Marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria
3/4 dl mantelilastuja tai kookoshiutaleita (jätin pois)

Täyte

1 prk (2 dl) kuohukermaa
1 prk (250 g) rahkaa (laitoin tuorejuustoa)
1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
noin 1 l mansikoita
*Kakkutaikinasta kaikki alkaa

Lue ohje ajatuksella läpi. Ota esille työvälineet sekä kakkupohjan ja marengin tekoon tarvittavat aineet. Varmista,että jääkapissa on kermaa ja rahkaa. Pese kädet ja riisu sormukset. Sido hiukset kiinni ja suojaa vaatteesi esiliinalla. Pane uuni kuumenemaan ajoissa.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

Napauta kananmuna kulhon reunaan, jolloin kuori menee sopivasti säröille.Tartu peukaloilla särökohtaan ja avaa muna siten, että keltuainen jää toiseen kuorenpuolikkaaseen. Valuta valkuainen kulhoon siirtelemällä varovasti keltuaista kuoresta toiseen. Varo, ettet puhkaise keltuaista. Silloin sitä valuu helposti myös valkuaisen joukkoon, eikä valkuaisista synny hyvää vaahtoa. Jos niin kuitenkin käy, joudut käyttämään munan johonkin muuhun tarkoitukseen ja aloittamaan alusta. Erottele siis keltuaiset juomalasiin ja kerää valkuaiset yksi kerrallaan vatkauskulhoon.

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Helpoimmin se käy sähkövatkaimella. Jos unohdit ottaa voipaketin huoneenlämpöön,tee näin.Ota rasvapaketista taikinaan tarvittava määrä. Vedä siitä juustohöylällä ohuita lastuja ja sijoittele ne löy- hästi sinne tänne taikinakulhoon. Pane kulho aurinkoiseen tai muuten vaan lämpöiseen paikkaan,niin rasva muuttuu vatkattavan pehmeäksi tuota pikaa.

Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhoseosta maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Jauhosiivilän virkaa toimittaa myös ihan tavallinen siivilä. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle nuolijaa apuna käyttäen. (laitoin kahteen irtopohjavuokaan taikinan)

*Marenki uhmaa painovoimaa

Pese ja kuivaa kakkutaikinaiset vispiläkoukut huolellisesti ennen kuin ryhdyt vatkaamaan marenkia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.

Levitä marenkiseos taikinan päälle puhtaalla nuolijalla. Ruokalusikan selkäpuolella saat muotoiltua kauniita marenkiaaltoja. Ripottele mantelilastut pinnalle ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.

Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia.Nosta toinen levy tarjoiluastialle.

*Täytteeksi kaikkea hyvää

Vatkaa kerma vaahdoksi. Muista 4K-periaate: kuohu, kylmä, kuiva ja kapea! Siis kuohukerman rasvamäärä on riittävä, jotta kerma ylipäätään vatkautuu vaahdoksi. Kasvirasvapohjaiset vaahtoutuvat valmisteet ovat luku erikseen. Vaahtoutuvat versiot ilmenevät pakkausteksteistä ja niitä voit käyttää kuohukerman sijaan.

Kerman on oltava mahdollisimman kylmää. Tapahtumalle on eduksi, että olet jäähdyttänyt myös vatkaimet ja kulhon jääkaapissa etukäteen. Kuivalla tarkoitetaan sitä, että ne käytössä olleet vatkaimet ja kulho pitää pestä ja kuivatakin huolellisesti ennen kerman vaahdottamista. Kapeassa kulhossa kerma vaahtoutuu nopeammin kuin laakeassa. Muovinen mehukannu toimii hyvin.

Kumoa purkillinen maitorahkaa kulhoon ja sekoita sen joukkoon sokeri ja vanilliinisokeri. Sekoita kermavaahto rahkaseokseen kevyesti nostellen.

Levitä täyte pohjalevylle, viipaloi mansikat päälle ja nosta toinen kakkulevy päälle. Koristele vielä kakun pinta mansikoilla ja säilytä viileässä herkutteluhetkeen asti.
Ohjeen otin tällä kertaa täältä!
Keitin koristeeksi vielä kinuskin, fariinisokeri oli päässyt loppumaan joten tein tällä ohjeella;
2 dl kermaa
1 dl siirappia
1 dl sokeria
1 tl voita
Keitä miedolla lämmöllä kermaa, sokeria ja siirappia niin kauan että seos sakenee kinuskiksi. Lisää lopuksi voi kiiltoa antamaan.
Tuohon olisi kyllä riittänyt mainiosti desistäkin kermaa tehty kinuski..  ;))
No höh... taaskaan en saanut kappalejakoa tehtyä vaikka moneen kertaan yritin.. =(
Muoks; Lisäsin tuohon hääkakkupostaukseen vielä uusia kuvia. ;)