Ekun keittiön Ekku vinkkasi joskus heti joulun aikaan näistä pehmeistä sämpylöistä. Ja ideahan oli käyttää jouluruualta ylijäänyt porkkanalaatikko sämpylöihin. Kipaisinkin heti jakamaan porkkanalaatikon pienempiin annosrasioihin ja pakastimeen aikomuksena leipoa sitten myöhemmin. Ja kyllä kannatti, varmasti pehmoisempia ja maukkainpia, mitä olen koskaan aikaisemmin tehnyt.

 

P1120510-normal.jpg

 

Sämpylät

5 dl maitoa 

n. 4-5 dl porkkanalaatikkoa

50 g hiivaa 

1 1/2 tl suolaa

8 dl hiivaleipäjauhoja

7 dl vehnäjauhoja

100 g voita sulatettuna

 

Ota porkkanalaatikko edellisenä iltana sulamaan jääkaappiin. Lämmitä maito ja porkkanalaatikko kädenlämpöiseksi, lisää hiiva. Lisää suola ja jauhot sekä alustuksen loppuvaiheessa voi. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo  sämpylöiksi, anna kohota uudelleen ja paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia 225 asteessa. Peitä sämpylät leivinliinalla uunista oton jälkeen.