Ekun keittiön Ekku vinkkasi joskus heti joulun aikaan näistä pehmeistä sämpylöistä. Ja ideahan oli käyttää jouluruualta ylijäänyt porkkanalaatikko sämpylöihin. Kipaisinkin heti jakamaan porkkanalaatikon pienempiin annosrasioihin ja pakastimeen aikomuksena leipoa sitten myöhemmin. Ja kyllä kannatti, varmasti pehmoisempia ja maukkainpia, mitä olen koskaan aikaisemmin tehnyt.
Sämpylät
5 dl maitoa
n. 4-5 dl porkkanalaatikkoa
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
8 dl hiivaleipäjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
100 g voita sulatettuna
Ota porkkanalaatikko edellisenä iltana sulamaan jääkaappiin. Lämmitä maito ja porkkanalaatikko kädenlämpöiseksi, lisää hiiva. Lisää suola ja jauhot sekä alustuksen loppuvaiheessa voi. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi, anna kohota uudelleen ja paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia 225 asteessa. Peitä sämpylät leivinliinalla uunista oton jälkeen.
Kommentit