Viime keväänä jäi mieleen Kattimatikaisen herkullisen tuntuiset munkit ja niitä piti nyt sitten tehdä kun on tuo vappukin tulossa.. =)
Taikinaan tarvitset:
5 munaa
3 dl sokeria
8 dl maitoa
2 hiivapalaa
1.5 tl suolaa
2 tl kaardemummaa
reilu 1.5 kiloa vehnäjauhoja
250 g marg/voi sulatettuna
1.5 litraa rypsiöljyä paistamiseen
sokeria pinnalle
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota siihen hiivat ja lisää munasokerivaahtoon.
- Heitä sekaan mausteet ja jauhot (ei ihan kaikkia) ja sula rasva. Tee taikina käsipelillä, saa jäädä aika löysäksi.Anna turvota.n. 20 min lämpimässä paikassa.
- Jaa taikina esim kolmeen osaan. Kaulitse osa levyksi, n. parin kolmen sentin paksuiseksi. Muista jauhottaa alusta hyvin ettei tartu kiinni!
- Paina jauhotetulla lasinpohjalla pyörylöitä levystä, tee reiät sormilla. Tämä tapa säästää kovasti aikaa ja vaivaa!
- Kuumennä öljy isossa kattilassa ja paista munkit kullanruskeiksi. Sokeroi kuumana.
Ohje kopioitu suoraan Katilta!
Tein senverran muutoksia että rasvaa laitoin taikinaan vain 200g, lisäsin vajaa teelusikallisen kanelia ja jauhoja laitoin hieman enemmän. Taikina jäi siltikin melko löysäksi ja oli melko työläs leivottava mutta palkitsi kyllä vaivan, olivat varmastikin parhaita munkkeja joita olen syönyt! =)
Kommentit